Geng Nafsu SeeRakah

kalau tuan puan singgah kat blog ini kan...mohon satu je...tolong baca entri ek..kita share2 ilmu...mane tahu manfaat untuk kita semua di dunia dan akhirat insyaAllah..kedatangan tuan puan amat NafSu SeEraKah hargai.. hohoh! kalu komen pun best gak! hak3!!

Friday, December 17, 2010

Makan Cuka sunnah Rasulullah s.a.w?

Friday, December 17, 2010


السلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم

hai geng2 semua..seyes..ari ini..amat busy...hohohho..semua orang tahu aku busy hahaha...mane taknye sibuk dengan memeriahkan istana beta... kali ini beta memperindahkannya dengan warna putih..biar suci sket..hak3!!!

bukan apa blog ini kalu aku tak silap dah umur setahun lebih kot..aku tak ingatlah..pada mulanya aku buat blog ini suke-suke je..sbb roomate aku cakap..setiap orang kene ada blog..so aku ni pun gatal2 lah..buat..tak tahu nak buat apa dengan blog nih..dan akhir sekali ..konsep blog ini adalah konsep suke hati..hohohohoho.....jadi sebb istana lama dah usang kene gigit dengan anai-anai..so aku buat yg kuat sikit...kasi tahan lama...ini lah..hasilnnya..

(nampak semple je kan..tapi esklusif siap ada gambar aku g kan ..bangga aku..)
ye lah bro ijau..ko kan suke lepak2 dekat blog ni so.. tuh aku letak gambar ko ..kasi femous skit.. hohho..

(tak de maknenye immukmin kalau kerjanya asyik makan tido makan tido....hari-hari nak makan sedap-sedap je...nak makan daging kambing,daging kijang...last sekali kak pink gak yang kene masak untuk dia..)

alah kak pink. apa salahnya...masak untuk adik sendiri...kalu bukan kak pink sape lagi... ohhoho..tak baik merungut..Allah tak suke...tau...

(entah kak pink nih..buat keje macam tak ikhlas...)
eh bro ijau...ko pun sama..tak baik cakap macam tu dekat kakak sendiri..dia susah-suasah masak..sepatutnya kau berterima kasih dan bersyukur kepada Allah kerana di kurniakan rezeki yang sedap..cuba lihat saudara kita di palastin tu..nak makan pun payah..kita di malaysia ni..bersyukurlah seadanya..satu lagi..aku nak tegur kau bro ijau..jangan tido selepas makan tak elok..Rasulullah s.a.w melarang tido selepas makan..kerana apa..kerana boleh menyebabkan kita mudah menerima penyakit..

(emm..tq immukmin sebb ingatkan aku..btw ..kak pink..mita maaf)



ok dah2..kan bagus macam ni....shok-shok tengok cite spongebob teringat pulak nak cerita dan kongsi sunah nabi Muhammad s.a.w...berkaitan dengan daging juga tapi cara menaturalkan daging dalam perut lepas makan terlampau banyak ..ohohho..jom kita kongsi satu sunnah yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w

Ummu Said RA dari Rasulullah s.a.w : Sebaik-baik lauk ialah cuka. Ya Allah berkatilah pada cuka. Sesungguhnya ia adalah lauk para nabi sebelumku, dan tidak akan menjadi fakir orang yang
di dalam rumahnya terdapat cuka. Riwayat Ibnu Majah

Dari Jabir bin Abdullah RA bahawa Rasulullah S.a.w meminta lauk kepada keluarganya. Mereka berkata tiada lauk, hanya ada cuka sahaja. Lalu beliau meminta cuka dan memakannya. Beliau berkata : Sebaik-baik lauk ialah cuka, sebaik-baik lauk ialah cuka. Riwayat Muslim

Rasulullah s.a.w mengamalkan cuka tamar (khal) dalam masakannnya kerana banyak khasiat.
cuka ini banyak khasiatnya..jika kita melihat orang-orang timur tengah mengamalkan cuka tamar ini sebagai salah satu makanan keperluan mereka dan mereka suka mencampurkan cuka ini dalam masakan daging. tidak hairanlah kalau kita lihat orang timur tengah walaupun kerap memakan daging, alhamdulilah jika kita amalkan sunah Rasulullah s.a.w kita akan mendapat kejayaan.. mereka tidak mudah mendapat penyakit seperti orang-orang kita apabila sebut sahaja daging macam-macam alasan yang di beri..kerana takut dihinggap penyakit.

selain itu ada khasiat cuka tamar ini antarannya.

1. ubat penyakit kuning
2. membersihkan perut
3. mencegah penyakit bengkak-bengkak


jangan ingat cuka ini merosakan tali perut geng2 semua ek..tapi dia adalah sebaik2 makanan..berdasarkan sabda Rasulullah....insyaAllah..amalkan..anda peroleh kejayaan...

tapi jangan pulak korang pegi telan cuka getah pulak.. sat g bukan je bersihkan perut malah dia akan membersihkan semua organ hohohoho...jangan tersalah beli cuka na...hohoohoh...

wallahualam

aku sayang Allah dan Rasulullah s.a.w

20 aku rase post ko tak bleh blah:

Encik MamaT said...

mujur ko gtau awal2... kalo tak.. ada yang terbeli cuka getah... meletup rumah satg... haha

sunnah adalah kejayaan.. kena 'amal .. yakin..

azrinrahim said...

terima kasih atas imformasi yang diberikan .. nice blog sama macam entry2 yang diutarakan..

immukmin said...

encik mamat: hak3!!!..jgn wat gler bro...makan cuka getah..hohooho

immukmin said...

ayie: insyaAllah kita kongsi apa yg kita tahu

nadiahhazirah said...

assalamulaikum.. nice en3.. ahah..tq coz komen at my en3,,btw syukran ag sekali,,:)

immukmin said...

nadiah=walaikumsalam...=)

HZQH said...

maksudnya cuka yang dah di campur lah kan.kalau cuka sahaja mahu bisu mulut.hhee

immukmin said...

HZQH: emm..di campurkan.. dgn makanan...hehe..bukan makan cam tuh..hohooh

Ain Zulaikha said...

terima kasih info, kalau tak tentu saya tak tahu :)

immukmin said...

ain zulaikha: ingat mengingati...

LadyBird said...

nk cr kt mn ek cuka tamar nih..
leh ganti cuka yg kt duk mkn skrg kan..

Rafina Mimi Zairul Murni said...

setiap rumah pasti ada cuka..klau rumah yg tak ada cuka dan tak makan cuka tu...........tak tau la nak kata apa..hehe..nice info mukmin :)

immukmin said...

kak rufina: insyaAllah lilahitaal..

immukmin said...

kak lady:emm..sebaik2 makanan adalah cuka..cuka tamar ada di jual di malaysia...ada..aka tru serch kat interne..ada...tetapi cuka lain pun insyaAllah boleh..tapi sunnah mengamalkan cuka tamar..

Mohamadazhan hjDesa said...

da try, agak panas.

immukmin said...

adzhan..: yap lupa nak kasi tahu..sangat panas bagi yang tidak biasa...hhohoh...diri ini pun tidak biasa lagi..hohohhoh

Abu Luqman said...

ya betul..ada tuan guru ..ceritakan begitu....

immukmin said...

abu luqman..:yap...

fa-in said...

oh gitu ke. kitorang tak biasa guna cuka dlm makanan,jarang sekali.

immukmin said...

fa-in: insyaAllah lepas ni boleh r..noh!! hak =)

 
NaFsu SEeRakah © 2008. Design by Pocket