Geng Nafsu SeeRakah

kalau tuan puan singgah kat blog ini kan...mohon satu je...tolong baca entri ek..kita share2 ilmu...mane tahu manfaat untuk kita semua di dunia dan akhirat insyaAllah..kedatangan tuan puan amat NafSu SeEraKah hargai.. hohoh! kalu komen pun best gak! hak3!!

Friday, December 10, 2010

cerita aku dengan adik aku....

Friday, December 10, 2010
السلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم

hai geng nafsu seerakah...hahaahaha...aku kat sini...suke menceritakan kisah adik bongsu aku...hhohohoo...ambik ikhtibar lah noh...hehehe...hari ini..mmg sibuk..even hari jumaatkan...hak3!!!..dia pun tiba2 jadi busy al maklumlah ada perabut second hand..org kasi...kebetulan almari cabuk dia dah mmg expired date.... yang istimewanya adik lelaki aku nih...dia seorang yang jujur mmg jujur..aku syg dia hoho...btw adik aku ni lelaki..than dia seorang yang kemas dan pembersih...mmg..lah..kalu bilik nak kasi kemas jew... kebetulan kami share bilik 3 org..semua lelaki..adik aku yang laki sorang lagi..mmg ...rock r... dia tak tido dalam bilik ni..dia suke lepak kat ruang tamu...dan adik akyu yang pembersih nih mmg tidu dalam bilik...aku jarang ade kat rumah sebab perantau..hohohooh..ok..aku terang sikit lagi biar paham..

1. kakak
2.aku
3.adik lelaki aku yg rock
4.adik aku yang jujur dan pemebrsih.

ok dah faham kan..hak3!!!..
(story pasal family pulak....)

hahaha..ok..jom story sikt..cam nih..almari second hand tuh tiba2 dah sampai depan rumah...so adik aku nih macam excited r....awal2 lagi aku sampai depan pintu rumah baru balik dari penggembaraan aku jauh di nun utara tanah air dia dah pesan...jgn berselerakan bilik...hahahah.... seminggu aku duk umah..dia memberhentikan aktiviti mengemas dia..so lepas bagun tido..dia terus on laptop..main game..sbb dia sangke aku akan kemas bilik dia... aku bukan tak kemas kemas..tapi tak sekemas dia...pas tuh dia tak puas hati dia cakap kat aku..

(angah...umah kau dekat utara tanah air mesti bersepah)
mana ade...kemas cantik...lagi....hohhoho..
(jangan nak tipu r...aku tgok bilik nih...tak kemas langsung)
aku tgok ok jew...

itulah serba ringkas perbualan dgn adik kesayangan aku nih...di mmg jujur..kalu apa yang kita tanye...percayalah jawapan dia..sbb dia tak reti menipu bila berhadapan dgn org yang lebih dewasa daripada dia...hohohoho.....

ok..aku nak cerita pasal almari secondhand... kebetulan...almari kakak aku ada dalam bilik dia...almari baju kakak aku ada dua..salah satu dalam bilik adik aku...so dia nak transfer semua baju kakak aku yang voke2 tuh dalam almari lama dia...than almari yang second hand tuh dia nak letak semua baju dan barang kepunyaan dia...hahah..mcm2 ..excesori dia...ye lah...org hensem..semua nak letak dalam almari..even minyak rambut pon letak dalam almari..adeh...hahha..tali pinggang dia mak ai....banyak version..hohoho.......

aku lepak kat meja study dia...sambil2 aku bloqwalking...than dia sibuk renovate almari secondhand yang aku rase lebih teruk dari almari lama dia....dia paku sini...paku sana....than aku pulak blokwalking sambil bace entri dan tinggalkan jejak...tiba2...bapak aku panggill...

(immukmin...abah kasi 10 minit bersiap nak g solat jumaat...)

kebetulan aku mmg dah siap..than nak tunggu abah kesayangan panggil je..hohoh....adik aku nih..lepas subuh dia duk sibuk dengan almari dia..than dia basuh semua cadar n sarung bantal...selimut sekali....mmg busy..r..dia sapu bilik dia.... dengan lembut aku memanggil adik aku..

aku panggil dia ayo je..

ayo...dah lah jom pergi solat jumaat kejap lagi balik sambung lain..
(aku sibuk ni angah...ko pergilah dulu...)
ko nak g dengan sapa??
(-keep silent n continue his job- tukang menukang)
dah2...siap cepat jom..
(malas aku g..aku banyak keje nak siapkan...)
ko jangan ngada ayo..
lantas aku tarik tangannye bawak sampai ke ruang tamu dia mengeliat-geliat pastuh terbaring atas kerusi jati mama aku..
ko pergi mandi skunk....
(aku banyak kerje lah.....kau g r..tak paya sibuk pasal aku.. air mata dah meleleh)

pang! satu penyepak melekat atas kepala dia...mmg ikhlas daripada abang tercinta hohohhoh

ko jgn kuang ajar dengan aku ayo...aku diam2...ko ingat aku tak berani buat ko...
(mama dgn abah aku hanya melihat drama itu..)

(aku malag g..ade banyak kerja aku nak buat lagi...)
pang! satu lagi penampak tepat ke muka yang mmg meminta penampar dari aku...

air mata dah meleleh2 berjurai2....

(
aku...pergi!!!..nnt ko tolong aku kemas...)
ok aku tolong ko kemas....

dengan langkah yang longlai dia masuk ke bilik dan terus mengambil tuala untuk mandi...

itu lah serba sedikit tentang kehidupan aku dan adik aku...mmg sesungguhnya..adik bongsu aku nihlah yang paling aku sayang ....dia amat bagus..hohho...mungkin pada petang tadi dia terlampau excaited pat almari second hand kot...hahhaha.....

sebenaranya disini..aku nak kongsi dengan kawan2 bertapa wajibnya solat jumaat kepada golognan adam...memang ia di tuntut..sebab tuh aku sanggup memukul adik aku...ye lah kecik2 nih lah nak kene ajar..dah besar memang susah r....

dan selain itu..solat jemaah juga tuntut untuk kaum adam..



Abdullah bin Umar RA berkata bahawa beliau mendengar Nabi s.a.w. bersabda, "Solat berjemaah adalah 27 kali ganda darjatnya daripada solat bersendirian."

Abu Hurairah RA berkata bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda, ”Aku ingin supaya dapat kusuruh pemuda-pemuda mengumpul kayu api banyak-banyak untukku dan kemudian akan kupergi dari rumah ke rumah orang yang solat di rumah masing-masing (tidak solat di masjid) tanpa sebarang uzur dan membakarnya.



KEBAIKAN MENUNAIKAN SOLAT BERJEMAAH SELAMA 40 HARI TANPA KETINGGALAN TAKBIR

Anas bin Malik RA berkata bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda, “Seseorang yang selalu solat dengan berjemaah selama 40 hari tanpa ketinggalan takbir pertama akan mendapat 2 jaminan; satu, keselamatan daripada neraka dan kedua, bebas daripada nifaq (munafik).


so,aku disini..pun bukan lah sempurna, jadi kita sama2 memperbaiki diri semoga kina sama2 mendapat keredhan Allah...sesungguhnya Allah amat menyayangi manusia yang menyangi Rasulnya...dan melakukan apa yang di suruh dan meninggalkan apa yang dilarang..

wallahulam..

aku sayang Allah dan Rasulullah s.a.w


9 aku rase post ko tak bleh blah:

azrinrahim said...

seorang abg yang baik hati .. ana suka cara kamu tapi lebih baik mukminin jgn menggunakan kekasaran .. lebih baik guna cara yang lebih baik seperti merotan .. ana rasa lebih flexible daripada menanpar .. pendapat ayie sahaja ..

immukmin said...

ayie...immukmin...takde lah tampar kuat..masih ade rase kasih syg..tapi..sbg peringatan kat..dia..hohooho..itu yg terbaik..kot...... tpi time tuh..immukmin tak marah..tiada perasaan marah...

azrinrahim said...

incya-Allah buat peringatan kepada adik immukminin .. dan orang2 sekeliling ..

DanieL AdiE said...

alhgamdulillah..bagus la..
org kate, melentur buluh biar dr rebungnye....

u did da right thing..

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/my-15.html

immukmin said...

daniel:tq...hohohoho....untuk kebaikan bersam..hohoh

James Buns said...

Pang!

sedas tamparan unggul dari si abang.

Pat !

rotan dari malaikat kelak.

mana 1 mau rase ?

kah kah kah.

LadyBird said...

bestnye.. :) lehla mintk tlg die kemaskan bilik akak :P

immukmin said...

kak lady: hohohoh...boleh2...ni pagi2 dia dah bising suh kemas bilik ..hahahhaa...saya ikutkan aje..hohoh

immukmin said...

james buns:
hahhaa..betul..apa yang ko ckap..aku stuju..hehehhe

 
NaFsu SEeRakah © 2008. Design by Pocket