Geng Nafsu SeeRakah

kalau tuan puan singgah kat blog ini kan...mohon satu je...tolong baca entri ek..kita share2 ilmu...mane tahu manfaat untuk kita semua di dunia dan akhirat insyaAllah..kedatangan tuan puan amat NafSu SeEraKah hargai.. hohoh! kalu komen pun best gak! hak3!!

Wednesday, December 22, 2010

antara Dunia dan Akhirat

Wednesday, December 22, 2010


السلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم

hai geng2..agak busy minggu ini. hahahah.btw ini adalah post yg ke 100 dari immukmin tak sangke hohoh..kalu print semua post ni berapa helai muka surat ek! hohohoh .hari ini result final sem dah keluar tetapi sayang dari pagi tadi aku tunggu portal masih tidak boleh dibuka tetapi tak mengapa ini mungkin meredakan sedikit ketegangan dalam diri aku. semalam memang busy tak sempat nak update blog dan berblog walking. than hari ini alhamdulilah ada ruang masa. mungkin masalah ummah yang menjadikan kita semakin leka dengan dunia itu pada tafsiran immukmin. hiburan yang melampaui batas membejatkan pemikiran orang islam di atas muka bumi Allah ini. aku juga begitu. aku merasai kekurangan ilmu aku ttg agama dan aku merasakan amat malu pada Allah tapi apakan daya aku masih belajar. semoga Allah membuka jalan kemudahan untuk aku dan kawan-kawan semua.

kita susah untuk tinggalkan dunia.sebaliknya pencarian ilmu ttg akhirat senang kita lupakan. aku bukan menghina kawan-kawan semua tetapi aku bercakap tentang diri aku. kadang-kadang aku juga tidak terlepas dengan godaan dunia yang serba indah pada pandagn kasar tetapi serba luput pada pandangan sufi.

subahanaAllah. aku bersyukur masih ada pelapis yang bakal mermartabatkan islam. aku ingat semakin bertambah pelapis penyayi tetapi rupanya ada lagi pelapis da'i yang pasti kan menggemparkan dunia. tertarik aku kepada satu rancagan rialiti terbitan TV1; adik-adikku.
pengakhiran lagu temanya juga menarik minat aku untuk mencoretkan disini ttg nya.. "adik-adik ku insyaAllah boleh"

indahnya mereka. bertapa comelnya mereka.petah berkata-kata menegakan islam dimata dunia. walaupun masih berusia 12 tahun kebawah hafalan hadis dan ayat alquran amat mantap tertarik aku ingin bercerita tentang salah seorang peserta pogram rialiti tv ini;


nama di beri Nur Syawani berasal dari terenggany. beliau amat petah berhujah. gaya yang dilontarakan telah menarik ramai juri. rancak dia berpidato ttg islam, iman, ihsan.
teringat aku tentang satu perkataan yang disebut..hohoh
"islam ini bukan botox"
hahahaha perbandingan yang amat membuka minda. kita sepatuntnya melahirkan perasaan cintakan islam dan cintakan ilmu bukan kita hanya merancang satu rialiti tv yang menjadikan anak-anak sebagai mangas hiburan tetapi corak lah anak-anak dengan tarbiah islam. secara personalnya aku puji dengan tv1 merancang aktiviti yang sangat bermanfaat pada musim cuti sekolah ini tetapi secar jujurnya ada juga program rialiti yang aku mmg suka. program rialiti yang berbentuk hiburan yang sekarang heboh. aku suka melihat adik-adik ini. semua comel-comel tetapi aku juga sedih melihat merak menjadi mangsa hiburan. dan pasti menggalakkan mereka terjebak di dalam dunia pergaulan yang bebas sehinggakan tiada batasan dalam pergaulan. nauzubillahhinzaliq

Rasulullah s.a.w bersabada, yang bermaksud, “Setiap bayi yang lahir itu adalah suci bersih. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka sama ada Yahudi, Nasrani ataupun Majusi.”

hadis riwayat Bukhari dan Muslim

jadi segala pokok pangkal adalah daripada ibu bapa itu sendiri. betulah kata pepatah melayu melentur buluh biarlah dari rebungnya. kalau kita tidak didik anak-anak kita dari kecik. ini mmg pepatah yang amat benar sebenar-benarnya. sbb aku dah pernah tgok budak yang dibesarkan dgn didikan yang baik dan didikan yang kurang baik. mmg totally different. tapi Alhamdulilah mama n abah aku didik aku menjadi insan yang cemerlang insyaAllah.

kita memang susah untuk lepaskan diri kita daripada hiburan. mak bapak hari ini terlalu memnerikan kebebsan kepada anak-anak. dulu aku, siap kene sebat dengan batang paip sebb apa hanya kerana duit rm0.20. sekrang ambik rm0.20 tak kesah sbb rm0.20. kalau di biarkan bak kata mama aku nanti naik 'mue' dah naik 'mue' time tuh nak ajar pun dah tak gune. selagi anak-anak ini tak mencapai tahap yang matang dan pandai berfikir baik geng2 ajar elok2. macam entri aku yang lepas ttg adik aku aku just mahukan dia menjadi insan berguna. itu sahaja tak ada niat untuk aku menghukum dia.

aku sebagai abang perlu mengambil tempat mama dan abah aku untuk mendidik adik2 aku supaya menjadi insan berguna insyaAllah. begitu juga kawan-kawan semua. jangan pandang remeh ttg isu penerapan agama islam dalam diri anak-anak. kelak geng-geng pasti menyesal. ingat!

waallahualam

aku sayang Allah dan Rasulullah .s.a.w

15 aku rase post ko tak bleh blah:

James Buns said...

dulu aku sangat nakal.

tapi sebab aku di tangan dan kakikan.

aku jadi orang.

banyak hadis kau tahu.

kau cari google atau memang kau ingat?

bagus la kalau kau ingat.

dlu aku banyak ilmu ugama.tapi aku tak pandai nak sampaikan.sampai aku pernah kena sound.

"kau ilmu ugama ada.Tapi tak reti nak amal "

-_-

azrinrahim said...

ayie suka tengok rancangan tv indonesia sebb ad stu saluran tu mengajar anak-anak kecik supaya dapat berucap dengan baik dan semuanya berkaitan dengan agama.kagum ayie tengok rancgn tersebut . tak tahu pula dekat malaysia ad bt juga sebb memang dah lama tak tgok tv sebb asik dok asrama jer..

immukmin said...

james buns aku ni bukan pandai sngt.. hadis tu aku ingat2 luep so..nak tak nak kene carian google gak r..sbb tak ingat hak3!!!...

aku punsama je dgn ko..tak lain..tapi sama2 belajar lah... rock2 juga.. agama penting bai!!..

immukmin said...

ayie: program ini dah musim kedua ..kalu tak silap..amat bermanfaat...petah giler berkata2 dak2 ni..

immukmin said...

james bun: seblum kita nak kemukan kah sebarang hadis..pastikan kita tahu maksud hadis. dan yg penting kita tahu yg hadis itu hadis soheh. seblum carian goggal pastikan hadis yg kita nak kemukankan..mmg hadis yg pernah kita baca atau dengar sama ada daripada buku atau ustaz sbb carian goggal pun bukan betul takut salah..naye..hohoh

James Buns said...

ya aku skolah agama 3 thun.

Tapi aku gagal jadi ustaz.

tapi aku ada ciri-ciri ustaz x?

kah kah kah.

immukmin said...

hahhaah..james buns ko..dah ade ciri-ciri cume improve sikit ko dah leh join imam muda..hohoh...terbaik..thumbs up!!!

Encik MamaT said...

hiburan lebih menonjol... tapi aku kagum ngan adik sorang yang kurang sempurna dari sedi penglihatan... mantab... mulakan dengan diri.. mulakan dengan keluarga... insyaAllah...

Dark Half said...

sepatutnya tv1 promote ttg siri realiti tv tentang kanak2 ni di saluran swasta. serius x tau,seb baik kau cter kat sini kn? tv9 berunsur islamik tapi juara bintang kecil tu cam x selari dgn konsep dorg jer

LadyBird said...

Alhamdulillah.. ade jugak rancangan2 sebegini sekarang.. xlehlah more kepada hiburan semata2..
moga2 rancangan sebegini terus diperbanyakkan dan diperkemaskan lagi untuk generasi pelapis seterusnye.. dah naik risau dengan generasi pelahir zuriat generasi hadapan yg melalui "zaman keruntuhan akhlak".

Moga masih ramai sahabat2 kita yang mampu melahirkan zuriat yang boleh memipin negara menuju kepada jalan-Nya. InsyaAllah.. sama2lah kita usaha ke arah itu.. ameeennnn...

Abu Luqman said...

rancangan tv kalau ..yang baik aku sokong...macam ...jom mengaji..

Mohamadazhan hjDesa said...

salam bro immukmin, rancangan realiti utk membina peribadi kanak2.

immukmin said...

kak lady: tu lah...kadang2 pelik gak ..rialiti show yg hiburan seng je dpt smbutan...tp yg bentuk ilmiah..mmg payah

abu luqman: aku sokng juga..hohohho

g@Ry DaNi@L said...

dah banyak sangat program realiti hiburan.. rasa dah loya tengok.. muah semua ada la.. idola kecil ke.. cuba buat pula rancangan macam akademi al-quran tu untuk budak kecil ke.. kan dapat mengajar mereka dari kecil untuk membaca al-quran.. hmmm

immukmin said...

gary daneil: betul apa yg kau cakap...hiburan terlalu melebih

 
NaFsu SEeRakah © 2008. Design by Pocket