Geng Nafsu SeeRakah

kalau tuan puan singgah kat blog ini kan...mohon satu je...tolong baca entri ek..kita share2 ilmu...mane tahu manfaat untuk kita semua di dunia dan akhirat insyaAllah..kedatangan tuan puan amat NafSu SeEraKah hargai.. hohoh! kalu komen pun best gak! hak3!!

Sunday, December 26, 2010

cerita aku pulak kalu nak bace moh mai ke blog ...

Sunday, December 26, 2010
السلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم

hai geng2..tiba2 rasa nak share somtihing..hohoh..nak share gambar aku waktu kecik2 dulu..hehehe..lepas tgok macam tak caye itu adalah aku...hehehe...kalu boleh ..nak sangat kongsi kat kawan2 jom2..kita share gambak time kecik2 dulu..hohohohoh(nada poyo disitu).. emm nilah gambar aku mase kecik...tapi kalu gambar besar mcm payah sikit nak kasi tunjuk..kalu nak tahu..korang bayang sendirlah aku kalu besar mcm mane..hohohoho....jom tgok.....

masa ni baru umur 8-9 bulan macam tuhlah..rasenye.. tak berapa ingat al maklum lah masih kecik. bile di fikir-fikirkan..masa2 kecik dulu semua indah je..takyah nak fikir masalah..rase mcm2..tak beban je kepala ni..tapi bile dah besar macam2 kena difikirkan.

now im studying
.
.
.
.
.
3 years after this InsyAllah I will continue my studies
.
.
.
2 years after my studies, i will jump into industries insyaAllah.
.
.
.
2 years after thah i will get married insyaAllah.


hohoh..kalu inilah..perancangan hidup aku bertapa jauh lagi aku perlu melaluinya. jika ini perancangan di dalam benak fikiran aku bertapa aku kena harungi dengan tabah.

dulu masa kecik2 aku tak pernah fikir pasal ni..yang aku tahu bila mama aku tanya.
"bile besar nak jadi apa?"
"nak jadi doktor"

kagum mama aku dengar jawapan aku ..namun akhirnya 'doktor' itu hanya gurauan mimpi aku dan harapan mama dan abah,... kini aku memasang impian juga...impian sebagai seorang 'doktor'..hahahaha..'doktor' mesin.. 'doktor' juga...insyaAllah bidang yang aku pilih ini adalah bidang yang memang aku idam-idamkan selepas cita-citaku ingin menjadi seorang doktor tidak kesampaian.

dulu masa kecik..yang aku tahu main je...aku ingat lagi cara mama aku ajar aku membaca..agak unik.tetapi berhasil. mama membeli video tape dan membeli tape karaoke.. setiap lagu yang di pasang ada tahapnya sendiri..mama aku ajar pada awalnya lagu yang slow dan apabila aku sudah pandai mama aku memberi lagu yang laju. itulah cara mama aku ajar aku membaca.
mama aku bukan seorang guru, bukan seorang yang educated, bukan mempunyai ilmu yang tinggi, tetapi ketinggian harapan sehinggakan di berfikir seperti seorang guru yang telah bertahun mengajar.

masih aku ingat semasa aku berusia 7 tahun, setiap malam aku pasti menangis. bukan kerana di dera tetapi mama aku ajar aku spealing. setiap perkataan di ajar. dan pengajaran itulah yang telah menyebabkan aku mendapat gred A untuk subjek bahasa inggeris ketika aku darjah satu. time tu aku rase mama aku paling educated...hohohoh...

aku ingat lagi cikgu kaunseling aku ..aku panggil dia kak zah je...sebab time tuh aku semua dak2 sekolah aku panggil dia kak zah..biar rasa dekat sikit..hohoho...dia cerita kat aku..dia cakap..

"bayi yang dilahirkan memegang janji daripada Allah"
pernah tak kita perasaan kenapa bayi yang baru lahir tangannya sering menggengam
sebab bayi mengenggam janji Allah..
"semakin hari tangan yang di gengam itu terbuka dan semakin bayi itu membesar semakin lupa akan janji Allah"

seberapa benar cerita ini waallahualam..tetapi kita jadikan ia sebagai ikhtibar diri kita insyaAllah.

semoga diri kita akan sentiasa mengingati janji kita kepada Allah..andai kita terlupa rujuklah bait-bait kalam Allah...ini sebagai peringatan bersama...insyaAllah..

aku sayang Allah dan Rasulullah s.a.w

14 aku rase post ko tak bleh blah:

nadiahhazirah said...

selamat bermujahadah yer.. may allah bless u..

immukmin said...

nadiahhazirah: insyaAllah..terima kasih ukhti...

Yan said...

Insya Allah akak doakan yg terbaik tuk awak genggam cita2 awak tu.. takkesahla doktor mesinpun.. janji ade kerjaya & mak bapak restu..

ermm tak penah plak dengar bab genggaman & janji ni..
yg akak tau.. baby klu nangis2 sambil dia genggam jari.. itu sawan namenye..

sebut pasal baby..
jemput ke blog akak undi baby akak yer
http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html
tq

immukmin said...

insyaAllah kak yan...hohohoh

Encik MamaT said...

hehe.. semoga berjaya mencapai cita2... good luck bro...

immukmin said...

insyaAllah..br tq..very much..hohoho

aleen aiden said...

"bayi yang dilahirkan memegang janji daripada Allah"
pernah tak kita perasaan kenapa bayi yang baru lahir tangannya sering menggengam
sebab bayi mengenggam janji Allah..

baru tau.ni yg nak muhasabah diri nih.hu3
thanx 4 d in4.

immukmin said...

insyaAllah..sama kita beringat..

Mohamadazhan hjDesa said...

spelling tu salah eja kot.hehe. moga terus subur menjadi inson soleh ya immukmin, amin

immukmin said...

adazhan..agak r..mmg..payah nak lari dari salah ejaan..akan cuba perbaiki..insyaAllah..i do my best..4 the best mukmin..insyaAllah

azrinrahim said...

perancangn yang baik immukminin .. semoga kamu berjaya untuk mencapai apa yg bermain difikran kamu .. incya-Allah ..

immukmin said...

ayin: insyaAllah..amin ya Rabb... sesungguhnya sebaik-baik perancang adalah Allah..

Dark Half said...

gambatte!
semoga tercapai apa yg dicita-citakan immukmin

immukmin said...

insyaAllah amin ya Rabb

 
NaFsu SEeRakah © 2008. Design by Pocket