Geng Nafsu SeeRakah

kalau tuan puan singgah kat blog ini kan...mohon satu je...tolong baca entri ek..kita share2 ilmu...mane tahu manfaat untuk kita semua di dunia dan akhirat insyaAllah..kedatangan tuan puan amat NafSu SeEraKah hargai.. hohoh! kalu komen pun best gak! hak3!!

Wednesday, July 13, 2011

pendapat aku tentang 'BERSIH"

Wednesday, July 13, 2011

السلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم

hai geng2 hahaah..dah lama tidak bersua...diam bukan bererti tiada..tapi diam2 hamba mencari keredhan Allah insyaAllah..doakan aku sentiasa dalam dakapan Allah...amin ya rabb... emm..minta maaflah kawan2..aku bukan tidak mahu meng'update' blog tetapi sentiasa sibuk dengan aktiviti universiti..alhamdulillah aku baru sahaja balik daripada melaka..dan pada 22hb ini aku dah kena bertolak ke perlis untuk menjalani kursus.. sebenarnya aku suka kerana takdelah bosan duduk rumah sepanjang cuti sem ini...hehehe... ok entri ini aku nak cerita pasal 'bersih' bukan nak cerita pasal nak 'bersihkan otak' '..hahaha..aku tak suka nak libatkan diri aku dengan 'bersih'. aku seorang mahasiswa dilahirkan sebagai seorang mahasiswa yang bakal menjadi seorang engineer insyaAllah..dan fikiran aku berbeza berbanding yang lain...aku tak cakap yang tiada mahasiswa yang sokong dengan 'bersih' tetapi aku mmg tak sokong 'bersih' nih..bukan sebab aku ni pro kerajaan... tetapi..bagi aku..ada banyak saluran lagi yang boleh kita gunakan selain daripada menjalankan demostrasi jalanan 'murahan'..boleh tak aku cakap macam ini?

ada satu cerita...aku pergi ke melaka.. menjalani satu program..kebetulan program bermula pada 9hb7 2011..dimana hari yang sama perhimpunan 'bersih' ..secara kebetulan untuk program yang aku sertai ini..pihak universiti telah memberi kami 2 helia t-shirt..mmg kami semua sedia maklum yang tema t-shirt universiti kami adalah biru kuning..kebetulan warna kuning lebih banyak menghiasi baju t-shirt kami berbanding warna biru..selepas habis program...kami berjalan-jalan di bandar hilir..kami berjalan berkelompok ...kami pelik kenapa semua orang memandang kami..sehinggalah kami melalui kawasan abang-abang beca melepak.. diorang 'sound' kami...' weh, bersih!!!!'...tarkejut kami..dan baru kami tahu mengapa ramai orang memandang kami..hahah...

apa yang aku boleh simpulkan...yang perhimpunan bersih ini banyak memberi impak yang negatif berbanding positif.. aku ada tanya member aku.. "weh kenapa ko tak sokong bersih" aku bertanya.

"kalu bersih diterajui oleh orang islam aku join..tapi sayang bersih diterajui oleh orang bukan islam dan orang islam menjadi pengikut kepada orang bukan islam..."

aku fikir-fikir semual..betul juga kata member aku ini...kita tahu yang pemimpin yang wajib orang islam ikuti adalah orang islam..tetapi..kita mengikut orang bukan islam...apa ini??? bodah kah??? minta maaf kalau saya kasar noh...

ok jom aku beri sebab kenapa aku tak sokong dengan 'bersih' nih..

1) 'bersih' diterajui oleh orang bukan islam..
pendapat aku: setiap ketua perlulah orang islam...tak tahulahkan disebalik bersih nih ada orang islam ke tak..sbb kalu dia berani tonjolkan diri..so baru aku nak join sbb orang islam yang terajui..ketua aku mestilah yang beriman kepada Allah.

2)'bersih' menggangu jalan awam.
pernah tak kita dengar hadis yang mengalihkan halangan yang merbahaya dijalanan mendapat pahala yang besar? pernahkan...so..'bersih' nih telah menghalang perjalanan orang..so adakah kita mendapat pahala..malah menyusahkan orang ramai...

3)'bersih' menimbulkan fitnah.
argh!! tak kisahlah..nak buat apa pun..tapi sebab bersih ini lah..fintah banyak tersebar... dalam surat khabar tuh penuh fitnah.. tgok FB penuh dengan video..banyak yang di edit katanya..selepas perhimpuan ini selesai..adakah benda ini baik...fitnah tersebar...aku nak cakap kat korang..kalau 'bersih' ini tidak berlaku..adakah fintnah akan berlaku??? mmg berlaku..tapi..sebab 'bersih' tercetusnya fintah baru..boleh aku cakap..BODOH>>BODOH>>

4)'bersih'menyusah kan oran ramai.
sebab bersih...telah menyusahkan orang ramai... perniaga,pemandu,polis,rela,kerajaan,ibu bapa...ingat sebab bersih juga..ramai yang masuk hospital...tak lupa juga orang yang sakit jantung akibat terkejut apabila mendengar anak-anaknya terlibat dengan perhimpunan ini..bukan sebab dia pro kerajaan atau pro pembangkang tetapi dia risau keselamatan anak2 nya...

cukuplah...aku nak story kenapa aku tak sokong dengan 'bersih' ini.. bukan sebab aku nih..pro kerajaan atau pro pembangkang tetapi..aku terlalu sayang akan keselamatan dan kedamaian negara...aku bukan nak cakar mencakar atau kutuk mengutuk..bagi aku malaysia... sudah aman... tiada peperangan etenik seperti dia thailand dan indonesia... kita nak ke semua perkara ini berlaku....aku sokong dengan pemerintahan islam.... tetapi aku dah tak nampak..seruan negara islam..sekarang...aku bukan yang mudah terpengaruh dengan media..tetapi..aku mengkaji sendiri..aku pembaca blog..so aku baca semua blog..pembangkang dan kerajaan..aku dah tak nampak seruan kepada negara islam..yang aku nampak...semua orang sibuk menutup pekong masing2..argh!!! bodoh..jadi aku nak tanya korang semua..aku nak sokong siapa...??..argh!!! yang itu..biar aku buat kajian..sendiri..apa yang terbaik untuk aku.. tapi bagi aku bersih ini telah merugikan..masa,wang, dan macam2 lagi... korang pklah..masa depan. negara islam ini..kalu korang rase dengan mengadakan demostrasi bersih nih boleh membentuk kerajaan islam yang dipimpin oleh orang bukan islam korang teruskanlah..jgn sampai satu hari nanti aku dengar yang keistimewaan yang diberi sudah ditarik..lepas tuh..tiada yang baik2lah...entah2..time2 tu jugak...diorang tolak kerakyatan korang dan buang negara..sbb nak kekalkan kekuasaan diorg..masa tuh korang tak boleh berpatah balik dah... fikir-fikirkanlah..

aku sayang Allah dan Rasulullah s.a.w

p/s: aku tulis ini bukan sebab aku pro kerajaan..tapi ini pendapat logik aku..dan aku rasa tak salah kasi pendapat...aku rasa korang semua pun ada pendapat masing2....

wassalam..

5 aku rase post ko tak bleh blah:

iq jauh said...

haha.terbaik..bersih tu apa?haha

Faizolmi said...

hah...
bagus...!!!
pendapat aku sama dgn pndapat hg.....

kita duk kat unimap pun x ada berbalah dgn kaum lain...

yg berbalah dalam isu perkauman,
bkn rakyat.....
aku ulang...

BUKAN RAKYAT....

tapi pemimpin negara...
aku ulang...

yg berbalah dalam isu perkauman adalah PEMIMPIN NEGARA...

pemikir diam said...

apa bley wat...
pemimpin suma gila kuasa..
mngkin masa study diorg bwk toyol msuk exam kot...
tue yg x brkat kerja.....
trus jd tamak haloba...
kesian....
smoga mereka dpt yg trbaik d dunia n d akhirat...

Encik MamaT said...

maaf.. aku rasa kau perlu explore lagi.. sebab point yang kau bagi tu hanyalah pendapat kau yang kebanyakannya terpengaruh dengan media yang di pegang oleh kerajaan.. ini bermakna.. apa yang kau lihat hanyalah berpihak kepada satu pihak sahaja...

jika peneraju bukan islam ini bermakna kita tidak boleh berkerja sama sekali dengan orang bukan islam... betol?

banyakkan mengkaji lagi.. insyaAllah.. mungkin kau akan lebih adil dalam memberi pendapat...

LadyBird said...

dlm byk2 post.. akak x suka post ni..

kaji lebih detail apa yg berlaku.. anda mahasiswa kan? akak pun mahasiswa..

 
NaFsu SEeRakah © 2008. Design by Pocket